Индекс | Предложете нова страница | Корекции
Пребарувај:  во: 

Култура и уметност

Главна страница > Култура и уметност

Под-категории:

· Музика
· Фото

Веб страници

резултатите се подредени според: име · опис · популарност
Филм: Интернационален фестивал на филмска камера "Браќа Манаки" - Битола
Агенцијата 1001 ноќ се занимава со изведба на професионален ориентален танц. Танцот го изведуваат стручно обучени професионални ориентални танчерки, Македонки, кои на нашите простори настапуваат веќе шест години и на публиката и се познати како Жадиња. Агенцијата ја сочинуваат повеќе танчерки. Секоја од нив на свој уникатен начин го изведува танцот, во кој се рефлектира нивната личност.
Еднаш, многу одамна, луѓето почнаа да градат кула. Беа сложни и кулата брзо растеше во височина. Еден ден, Господ помисли дека луѓето премногу се доближиле до него. За да им го попречи патот кон небото, Господ им ги измеша јазиците. Дотогашната слога се претвори во какофонија од неразбирливи звуци. Луѓето веќе не можеа да градат заедно… Кулата Вавилонска се урна, а луѓето тажеа врз урнатините. На различни јазици.
Fuzzbubble е жонглерско - акробатско здружение на граѓани и постои од 1997 година. Во него членуваат повеќе млади луѓе, пред се ентузијасти, чија основна цел е позитивна енергија која ја создаваат да ја поделат со другите, т.е. со публиката.
Страница на првата македонска жонглерска група и многу фотографии.
Сликарство и веб дизајн од Владимир Христов.
Фото: Архива на фотографии од Македонија, на англиски и германски јазик.
Црква: Web Site на Mакедонска Православна Црква - Струмичка Епархија. Нуди прекрасни фотографии.
Sound Diffusion е заеднички проект на Спасовски Дарко и Видиновски...
Stranizza театар - пантомима, физички театар, славење на театарот, животот...
Мирко Андоновски Валајчарски, македонски уметник, ви ја претставува најновата серија слики премиерно на Интернет. Иако се наоѓа на бесплатен сервер и на страните има туѓи реклами, сликите презентирани се прекрасни. Не го пропуштајте!
Клуб: Macedonian History | Macedonia - Cradle of European Civilization.
Уметничкиот опус на академскиот сликар Александар Настески од Тетово.
Ансамбл за народни песни и игри.
Ансамбл за народни песни и ора "Орце Николов". "Ние, Македонците немаме пирамиди и сфинги, нашата таковина не е украсена со палати на материјалните паметници, но имаме нешто кое ниту вековите, ниту природните стихии, ниту демонската рака на насилниците неможат да го разурнат... Таа неискршлива сила е излеана во единствениот паметник - народната песна и игра, најбогатото и најценетото наследство што Ни останало од минатиот живот и културата на Македонецот, сочувано и до денес".
Македонија низ вековите.
Православна ризница - отец д-р Стефан Санџакоски.
Библиотека: Браќа Миладиновци - Скопје.
Уникатен филигрански накит од сребро, традиционален и модерен дизајн.
Списание: Блесок - списание за литература и други уметности.
Пионери на електронското издаваштво во Македонија.
Филм: Филмски фестивал Браќа Манаки. Од 1997 година.
Бугарска виртуална галерија за култура и уметност.
Промоција на македонското културно наследство како и на врвните македонски уметници.
Галичка свадба.
Библиотека: Страници на јавната општинска установа - Градска библиотека „Борка Талески“ - Прилеп.
Млада македонска поезија и проза.
Скулптури, икони, апстракти на Др. Драган Докоски.
Нови сознанија за писменоста, јазикот и културата на древните Македонци.
Веб сајт на Друштво на писателите на Македонија. Комплетен список на членови, со фотографии и био-библиографски белешки.
Страници посветени на македонската престава на Expo2000.
Македонски апстрактен експресионист.
За прв пат во Македонија. Библијата низ историјата и уметноста во Македонија на CD-ROM...
Веб страници на културниот центар Точка.
Сајт за културниот живот во Македонија.
Курајчки фестивал.
соопштенија, информации есеи од ликовната педагогија, изложби, уметнички дела, активности во ликовното творење кај децата и возрасните и слични текстови.
М@Па содржи 20 броеви на Блесок и 17 книги во е-формат. На овој CD-ROM се вклучени и Македонскиот П.Е.Н. Центар и Друштвото на писателите на Македонија со цел да се понуди поширок увид во плодната македонска литература. Со повеќе од 400 фотографии на автори и со повеќе од 550 био-библиографски белешки, овој CD-ROM можете да го сфатите и како референтна библиотека. Сепак, веруваме дека најголемото достигнување на „М@Па“ е нејзината богата содржина: околу 2 часа музика, повеќе од 1000 слики во Блесок Галерија, и - згора на сè - неколку илјади страници текст.
Црква: Чудни страни на МПЦ. Изработени од Александар Попоски, македонец во Канада.
Академскиот сликар Драган Верговски - Алпи зограф и фрескосликар ја представува широката палета на изработени икони за вашиот дом.
Се што сакате да знаете за македонската кинематографија на едно место: филмови, автори и соработници, продукција, дистрибуција, филмски институции... Погледнете ја хронологијата на развојот на македонската кинематографија.
Официјален веб на Македонскиот народен театар. Дизајн од Блесок веб дизајн.
Блог: Текстови на македонски народни песни.
Македонски сајт за акваристика. Информации за одгледување слатководни и морски риби, растенија и други организми. Информации за дизајнирање аквариумски пејсажи.
Македонскиот театарски фестивал "Војдан Чернодрински" е конституиран 1965 година на иницијатива на Здружението на драмските уметници од Република Македонија. Фестивалот го носи името на основоположникот на македонската драма - Војдан Чернодрински, драмски автор, актер и режисер. Традиционално секоја година се одржува во градот Прилеп во почетокот на месец јуни.
Енциклопедија на македонските народни носии и везови - техника, симболичко значење, етногеографска карта.
Официјалниот сајт на Македонското Хералдичко Здружение.
Филм: Претпријатие за дистрибуција на филмови и видеокасети Манакифилм.
Врвна македонска пијано уметничка од Неготино.
Библиотека: Матична библиотека „Гоце Делчев’ - Гевгелија.
Музеј: Скопски музеи.
ПАЦ Мултимедија има цел да влијае на развивањето на интелектуалните и естетските хоризонти на уметничкиот систем.
Етно збирка на ДИА Симеон Златев - Моне од Тетово. Преку 700 предмети од етно збирката сместени на само 7 m2 во село Џепчиште, Тетовско.
Фото: Васко Бојаџиски.
НМП е акција сама по себе, движење кон ѕид без ниедна кочница на тркалата.
Приказна за раѓањето на Царот на царевите, театарска пиеса.
Фотографија, етно, философија, Македонија, јас, џез, церебрална парализа...
Официјален сајт на арт групата ОПА (Опсесивно посесивна агресија - Денис Сарагиновски & Слободанка Стевческа).
Манифестации: Охридско лето.
Црква: Пет пештерни цркви покрај Охридското Езеро.
Филм: Неофицијални страници за филмот Пред дождот на Милчо Манчевски.
Прилепска естрада и фестивали.
Презентација на уметничка галерија „Renaissance J“ од Скопје, каде се изложени слики масло на платно и пастели, дело на ликовниот уметник Благоја Николовски
Арт дувло cyber pingvin се два проекти: "Не е се во симболите, има нешто и зад нив" и "Скршениот шестар".
Фестивал Скопско Лето.
Информирајте се за културните настани од областа на музичката уметност, специјалност Труба.
Струмичкиот Карневал е вековна традиција на градот под Царевите кули и е директно поврзан со верскиот празник Тримери. Единствена манифестација од таков вид во Република Македонија, посветена на армасаните (верени) девојки. Датумот на одржување се менува во зависност од Велигден и секогаш е во вторник после чист понеделник. Во текот на празнувањето после одржувањето на карневалската поворка, маскираните групи одат во куќите на армасаните девојки каде меѓу маскираните девојките треба да го препознаат својот вереник.
Презентација на најтипичните настани на 40-тите Струшки Вечери.
Македонска групација на стрип автори Тајфа. Стрипови, илустрации, сторибордови, дизајн, креативни решенија...
Веб страници на театарот за деца и младинци.
Во архивата на Институтот, во над 150 архивски кутии, веќе се чуваат десетина лични збирки/фондови на македонските театарски творци, дигитализирани според важечките научни стандарди. Институтот поседува и голем број артефакти – собрани, главно, преку донации – коишто би требало да имаат третман на музејски експонати. Проектот на Институтот, дигиталната ениклопедија Театарот на македонската почва, ја доби највисоката македонска награда за научни постигнувања „Гоце Делчев“ (2003).
За духот на Тетово што се загуби при крајот на XX-от век. А, како почна XXI-от век, должни сме на генерациите што доаѓаат, барем во оваа форма да им оставиме некаков запис за градот под Шара.
Традиционална манифестација во Кавадарци.
Официјален web сајт на Тоше Проески.
Фото: Страница за струмичкиот уметник Бранко Коцалиев.
Отворен на 1-ви април 1974 година, Центарот за културна и јазична соработка е најстарата странска културна институција која е во моментов активна во Македонија. Тоа е екипа од 10 лица на која се надоврзуваат професорите по француски јазик, лекторите и стажантите на ФЛЕ (Францускиот како Странски Јазик) кои се активни во самиот Центар, во школските и универзитетските установи во Скопје и во другите градови и кои секојдневно работат на ширење на француската култура и унапредување на јазикот на Молиер во Македонија.
Страници посветени на македонски ликовни проекти и изложби.

сакам ова да ми биде почетна страница | индекс на македонските страници | додади страница во директориумот
портал | вести | електронска пошта | директориум | дискусиони групи | мултимедија | верзија за мобилни уреди | за нас
© 1999 - 2014 Zoran Gligorov, Zdravko Stafilov.